Van zorgmedewerker naar gastouder

11 februari 2021

Een geslaagde keus. “Ik ben gewoon in het diepe gesprongen en heb er nog geen moment spijt van gehad.” Aan het woord is Anne-Wil (23) uit Nijkerk, sinds september 2020 werkzaam als gastouder via GASTOU. Zij verruilde haar baan in de zorg voor het werken als gastouder en dat bleek de juiste keuze te zijn. Maar hoe pak je zo’n carrière switch aan en hoe is het als beginnende gastouder? We gaan erover in gesprek!

Je bent van de zorg geswitcht naar het gastouderschap. Hoe kwam je tot deze keuze en hoe is dit allemaal gegaan?

‘Na het volgen van de opleiding Verzorgende-IG ben ik in de zorg gaan werken. Maar dat bleek niks voor mij te zijn. Ik ging op zoek naar werk wat beter bij mij zou passen. Kinderen hebben me altijd aangetrokken. Mijn zussen en broers hebben kinderen waar ik veel op heb gepast, maar ook vroeger had ik altijd al veel oppasbaantjes. Kinderen heb ik dus altijd leuk gevonden, maar ik wist niet zo goed wat ik daar qua werk mee kon. Via Internet kwam ik op het idee om gastouder te worden.

Een kinderdagverblijf vind ik heel grootschalig. Ik wil juist de tijd en aandacht hebben voor ieder kind persoonlijk. Dat vond ik in het gastouderschap. Daarnaast vond ik het heel aantrekkelijk dat het in mijn eigen huis kon. Ik hoefde alleen enkele aanpassingen te doen in huis en kan nu lekker vanuit huis werken.’

Heb je veel moeten aanpassen in huis?

‘In mijn woonkamer is een open trap, daar staat nu een grondbox omheen. Verder de standaard dingen, zoals stopcontacten beveiligen en schoonmaakmiddelen achter een slot. Verder heb ik 2 slaapkamertjes ingericht met op iedere kamer 2 bedjes. Het gaat dus alleen om kleine aanpassingen.’

Heb je bepaalde extra opleidingen moeten volgen om gastouder te worden?

‘Mijn opleiding tot Verzorgende-IG was voldoende, met uitzondering van het EHBO-diploma. Met mijn diploma kon ik alleen volwassenen helpen, dus ik heb daarnaast mijn kinder EHBO gehaald.’

Vond je het een spannende stap om gastouder te worden?

‘Ik heb absoluut geen twijfels gehad. Ik ben gewoon in het diepe gesprongen en heb er nog geen moment spijt van gehad. In het verleden heb ik heel veel opgepast op de kinderen van mijn zus en in mijn jeugd heb ik ook altijd op andere kinderen gepast. Ik vond het altijd zo leuk om te doen! Achteraf denk ik: waarom ben ik hier niet eerder opgekomen?’

Is het zoals je vooraf had verwacht om gastouder te zijn?

‘Ja, het gastouder zijn is helemaal zoals ik had verwacht. De opstart was heel prettig, omdat er telkens één kindje bij kwam. Hierdoor kon ik het nieuwe kind heel goed leren kennen en ontdekken wat het leuk vindt.

Ik vang maximaal 4 kinderen per dag op tussen de 0 en 4 jaar. Ik vind 4 een fijn aantal en qua slaapkamers komt het met 4 kinderen goed uit met de bedjes.’

Hoe zijn de eerste kinderen bij je gekomen?

‘Toen ik begon heb ik op Facebook een berichtje geplaatst en dit is veel gedeeld. Zo kwamen de eerste kindjes via iemand uit mijn kerk. Ook de andere kindjes zijn door dit Facebook bericht bij me gekomen. Het is dus allemaal heel gemakkelijk gegaan.

Mijn werk in de zorg heb ik eerst gehalveerd, de dagen dat ik geen kindjes opving werkte ik toen nog in de zorg. Ik werk nu tijdelijk 4 dagen per week omdat er een vraag voor noodopvang was, maar ga straks terug naar 3 dagen.’

Wat vind je de leukste dingen van het gastouder zijn?

‘De vrijheid. Ik vind dat ik enorm veel vrijheid heb in mijn werk. Ik kan zelf alle activiteiten verzinnen, spontaan naar buiten gaan om te wandelen of lekker koekjes bakken met de kinderen. Ik houd natuurlijk wel het slaapritme van de kinderen aan, maar de vrijheid die ik heb vind ik heel fijn. Zo zijn we de ene dag meer buiten, en als het regent zijn we juist lekker binnen spelletjes aan het spelen.

Ook vind ik het zo leuk om kinderen te zien opgroeien. In het half jaar dat ik nu gastouder ben zijn ze al zo veranderd. Als ze een week niet komen zijn het daarna soms totaal andere kinderen, dat gaat zo snel.

Verder vind ik het gewoon heel leuk om met kinderen te werken. Ze kunnen zulke grappige uitspraken hebben. Ik vroeg bijvoorbeeld naar de lievelingsdieren van de kinderen. Een hond, was het lievelingsdier van het eerste jongetje. Het volgende meisje antwoordt: “ik vind mijn mama het leukst.” Heerlijk toch?’

Wat voor activiteiten onderneem je met de kinderen?

‘Ik vang vooral kindjes van 0 tot 3 jaar op en het verschilt erg welke kinderen er zijn. Eén dag met 2 baby’s en een 2-jarige ziet er anders uit dan een dag met drie 2-jarigen.

We spelen veel in de achtertuin, we gaan vaak de geiten verderop brood voeren of glas in de glasbak gooien. In de buurt zijn ze aan het bouwen, de kinderen vinden het ook erg leuk om daar naar te kijken.

Ook luisteren we veel naar muziek en doen dan natuurlijk alle gebaren. We zingen bijvoorbeeld mee met In de maneschijn en hoofd, schouders, knieën, teen.

Verder doen we verschillende activiteiten. Zo hebben we in de herfst een pindaslinger gemaakt voor de vogels en in de winter een sneeuwpop met watten en lijm.’

Zijn er dingen waar je tegenaan loopt bij het opvangen van de kinderen?

‘Er zijn eigenlijk weinig dingen waar ik tegenaan loop. Hooguit twee baby’s die niet goed samen in de box konden, maar dat heb ik opgelost door op de grond een speelplek te creëren voor één van de baby’s.’

Hoe verloopt het contact met de ouders?

‘Door de dag heen stuur ik soms wat leuke fotootjes. Komt een kind huilend binnen, dan stuur ik na een half uurtje even een berichtje als ze lekker aan het spelen zijn. Verder spreek ik de ouders aan het eind van de dag over hun kind. Ook heeft elk kind een eigen schriftje, waar ik elke dag een verslagje in schrijf.’

Heb je tips voor mensen die overwegen een carrière switch te maken en gastouder te worden?

‘Vooraf heb ik heel veel op Internet opgezocht en verhalen van mensen gelezen die gastouder werden. Een vriendin van mij kende een gastouder en heeft me daarmee in contact gebracht. Deze gastouder heb ik ontmoet en daar heb ik heel veel van geleerd. Ze vertelde hoe zij alles heeft aangepakt en gaf mij ook het nummer van GASTOU, waar ze zelf bij was aangesloten.

Mijn voornaamste tip is dan ook met iemand praten die zelf gastouder is en het al een tijdje doet. Zij kunnen je precies vertellen hoe het in elkaar steekt, dat is heel erg fijn.’

Zoek jij nog een fijne gastouder voor je kind in Nijkerk? Er is nog een plekje vrij bij Anne-Wil! Neem zeker even telefonisch contact met ons op voor meer informatie.

Twijfel jij ook om de stap te nemen en gastouder te worden? Op onze website vind je meer informatie en natuurlijk kan je ook altijd telefonisch contact opnemen via 06 – 11 491 491. GASTOU is blij dat Anne-Wil in het diepe is gesprongen en we hopen dat ze nog heel veel kindjes mag opvangen!

Jouw kind, bij een liefdevolle gastouder, gewoon zoals thuis

GASTOU gastouderopvang is altijd maatwerk, afgestemd op jouw wensen als ouder en op de behoefte van je kind. Er is veel individuele aandacht voor jouw kind bij de gastouder. Je kind kan samen spelen en de wereld ontdekken in een veilige, kleine groep. Iedere dag hetzelfde gezicht in een huiselijke omgeving, gewoon zoals thuis. GASTOU.nl

Waarom gastouderopvang GASTOU?

Rust een aandacht

Maximaal 2 baby’s tegelijkertijd

Vast persoon voor de opvang

Persoonlijk en huiselijk

GASTOU in Midden Nederland

GASTOU is werkzaam in: o.a.Barneveld, Nijkerk, Veenendaal, Woudenberg, Renswoude, Scherpenzeel, Hoevelaken, Voorthuizen, Stroe, Maarn, Maarsbergen, Overberg, Lunteren, Harskamp en Kootwijkerbroek

Meer nieuws uit onze organisatie