Speelkameraadjes op werkdagen moeder

15 april 2021

Komen ze vandaag spelen? Het is een vraag die gastouder Elise bijna elke dag van haar kinderen krijgt. Want de combinatie van gastouder zijn en zelf jonge kinderen hebben, is bij haar een groot succes. Haar zoontjes vinden het geweldig, al die speelkameraadjes op de werkdagen van hun moeder! We spreken Elise (29) over de combinatie van gastouder zijn met jonge kinderen en over wat dit werk nu zo leuk maakt.

Waarom ben je begonnen als gastouder?

‘Voorheen werkte ik als kinderverpleegkundige in de thuiszorg. Ontzettend leuk werk, alleen het zijn heel onregelmatige diensten. Mijn man heeft als boer ook heel onregelmatige werktijden. Met één kind was dat nog wel te doen, maar toen onze tweede kwam begon ik te twijfelen. Ga ik dit blijven doen en hoe dan? Mijn man opperde of werken als gastouder niet bij mij zou passen. Toen we gingen verhuizen naar een groter huis, heb ik een gastouder gebeld die we kenden. Daar ben ik langs geweest, zodat ik kon zien hoe het ging met het opvangen van de kinderen. Ik vond het een ideale combinatie, je bent thuis bij je kinderen en daarnaast heb je een paar kinderen extra. Ook wilde ik graag met kinderen blijven werken. Toen heb ik de knoop doorgehakt en mijn ontslag ingediend. Ik ben in oktober 2019 begonnen als gastouder.’

Hoe ging de start?

‘Toen ik in mijn omgeving had verteld gastouder te worden, kwam ik in contact met mensen die een gastouder zochten. Zij waren al aangesloten bij GASTOU, dus op die manier ben ik ook bij GASTOU terecht gekomen. Verder zijn alle kinderen, op één na, via mond op mondreclame bij mij gekomen. In oktober kon ik, na goedkeuring van de GGD, starten. Met tussenpozen van enkele maanden zat het al snel vol.’

De kinderen die Elise opvangt zijn tussen de 0 en 4 jaar, op enkele dagen komt een 10-jarig neefje voor en één keer na schooltijd. Ze vindt 0 tot 4 een heel leuke leeftijd qua ontwikkeling en het heeft haar voorkeur om langere dagen met dezelfde kinderen te hebben.

Hoeveel dagen werk je als gastouder?

‘Ik werk bewust 2 dagen, dat is ook vanwege mijn eigen gezin. Twee dagen bevalt me heel goed in combinatie met het gezin. Ik zou er op dit moment geen derde dag bij willen.

Je hebt zelf 2 kinderen. Hoe vinden de kinderen het?

‘Mijn twee zoontjes zijn bijna 4 en bijna 2 jaar. Het ging vanaf het begin al heel goed. De oudste was 2,5 toen ik startte en hij heeft er nooit problemen mee gehad. Ook wat speelgoed betreft is er geen jaloezie. Ik heb geen apart speelgoed voor mijn eigen kinderen, iedereen mag overal mee spelen. Natuurlijk is er soms wat onenigheid wie waar mee mag spelen, maar dat hoort er ook bij, het is onderdeel van hun ontwikkeling.’

Heb je nog extra speelgoed aangeschaft of had je al voldoende?

‘Eigenlijk heb ik niks hoeven aanschaffen. Dat komt omdat ik al 2 kinderen heb in die leeftijdscategorie natuurlijk en daarnaast vang ik toevallig alleen maar jongens op. Die jongens willen lekker klimmen, klauteren en gekke dingen doen. En daar heb ik prima de mogelijkheid voor, we hebben een groot huis en een grote tuin waar ze kunnen spelen. We gaan veel naar buiten, er is ook een bos vlakbij ons huis.’

Wordt er minder geknutseld, omdat het allemaal jongens zijn?

‘Ja, ik denk dat we wel minder knutselen dan als er ook meisjes bij zouden zijn. We kleuren wel heel veel en dat vinden ze ook leuk. Knutselen vinden de oudste kinderen nu wel leuker worden, zoals het maken van een sneeuwpopje als het sneeuwt.’

Wil je gastouder blijven als je eigen kinderen naar school gaan?

‘Na de zomer gaat mijn oudste naar school. Toen ik begon als gastouder zei ik: ik word gastouder tot de oudste naar school gaat en daarna zie ik het wel. Maar het bevalt zo goed, ik ga graag zo door.

Ik moet even kijken hoe het halen en brengen naar school straks gaat, omdat mijn zoontje in een andere plaats naar school zal gaan. Het ophalen komt dan niet altijd goed uit met de slaaptijden van de kinderen, dus daar moet ik nog een oplossing voor bedenken.’

Je bent nu ruim een jaar gastouder. Als je nu terugkijkt: zijn er dingen waar je tegenaan loopt bij het opvangen van de kinderen?

‘Nee, ik vind het juist heel fijn. Je bent gewoon bij je eigen kinderen, mijn eigen kinderen vinden het ook heel leuk en gezellig. Dat is voor mij leidend, als mijn kinderen eronder zouden leiden zou ik verder gaan kijken. Maar eigenlijk zie ik helemaal geen nadelen aan het gastouderschap. Het bevalt me heel goed, eigenlijk vind ik het leuker dan ik vooraf had gedacht. Je twijfelt toch een beetje of het gaat klikken met je eigen kinderen. Maar dat gaat juist heel erg goed. Ze leren ook veel van elkaar.’

Wat vind je de leukste dingen van het gastouder zijn?

‘Het leukste vind ik de puurheid van kinderen. Ze zijn lekker kind en ze mogen ook kind zijn. Ik vind het mooi om deel uit te mogen maken van hun ontwikkeling. In de leeftijd van 0 tot 4 vindt een heel belangrijke ontwikkeling plaats en ik vind dat bijzonder. Ook help je ouders ermee, zij kunnen naar hun werk en de kinderen hebben het leuk. Het is echt een win win situatie, iedereen heeft het fijn.’

Heb je nog advies voor mensen die overwegen zelf gastouder te worden?

‘Als je twijfelt: ga in gesprek met andere gastouders en ga een hele dag meekijken. Dan krijg je echt een goed beeld. Een uurtje is leuk, maar dan krijg je geen compleet beeld. Ik heb veel gehad aan vragen als: “waar moet je op letten als je start? Wat is handig qua communicatie met de ouders? Welke keuzes moet je maken, nemen de kinderen zelf hun brood mee of niet?” het is heel fijn als je dat met een ervaren iemand kan bespreken.

Als je zeker weet dat je het wil gaan doen: neem gewoon contact op met een gastouderbureau als GASTOU. Zij regelen dan verder alles. In mijn geval werd er met de ouders van het kind eerst een kennismaking geregeld, waarin je kennis kan maken met elkaar en de ouders het huis kunnen zien. Daarna volgde het koppelingsgesprek met de bemiddelingsmedewerker, ouders en mij.

Ouders van nieuwe kinderen verwijs ik door naar Carla, mijn bemiddelingsmedewerker bij GASTOU. Zij regelt al het papierwerk. Daarnaast is het fijn om terug te kunnen vallen op het gastouderbureau. Als je bepaalde vragen hebt, bijvoorbeeld hoe alles nu gaat rondom Corona, dan kan je bij hen terecht voor antwoorden. Ook als je begint met het gastouderschap is het fijn dat je er niet alleen voor staat. De combinatie van contact met ervaren gastouders en het gastouderbureau is dan heel waardevol.

Ik ben heel enthousiast, nog meer dan ik vooraf had verwacht. Als je al kleine kinderen hebt, dan draaien de andere kindjes makkelijk mee in het ritme. Perfect te combineren dus!’

Wat Elise betreft is gastouder zijn met jonge kinderen een ideale combinatie! En bij GASTOU vinden we het natuurlijk heel leuk dat het werk Elise zo goed bevalt. Overweeg je ook om gastouder te worden en zit je nog met vragen? Of zoek je een geschikte gastouder voor jouw kind(eren)? Bij GASTOU kunnen we al je vragen beantwoorden en je in contact brengen met gastouders. Neem dus zeker even contact met ons op via 06 – 11 491 491.

Jouw kind, bij een liefdevolle gastouder, gewoon zoals thuis

GASTOU gastouderopvang is altijd maatwerk, afgestemd op jouw wensen als ouder en op de behoefte van je kind. Er is veel individuele aandacht voor jouw kind bij de gastouder. Je kind kan samen spelen en de wereld ontdekken in een veilige, kleine groep. Iedere dag hetzelfde gezicht in een huiselijke omgeving, gewoon zoals thuis. GASTOU.nl

Waarom gastouderopvang GASTOU?

Rust een aandacht

Maximaal 2 baby’s tegelijkertijd

Vast persoon voor de opvang

Persoonlijk en huiselijk

GASTOU in Midden Nederland

GASTOU is werkzaam in: o.a.Barneveld, Nijkerk, Veenendaal, Woudenberg, Renswoude, Scherpenzeel, Hoevelaken, Voorthuizen, Stroe, Maarn, Maarsbergen, Overberg, Lunteren, Harskamp en Kootwijkerbroek

Meer nieuws uit onze organisatie