Marissa gestart als gastouder!

24 augustus 2021

De kogel is door de kerk: je wilt gaan beginnen als gastouder! Maar wat komt er vervolgens precies op je pad? Marissa (28) uit Veenendaal koos ervoor haar hart te volgen en begint per september 2021 als gastouder. Hoe is zij tot deze keuze gekomen en wat komt er allemaal bij kijken als je gaat beginnen als gastouder? Je leest het in dit interview!

Wat leuk dat je binnenkort start als gastouder. Hoe ben je bij het gastouderschap uitgekomen?

‘Eigenlijk wist ik altijd al dat ik met kinderen wilde gaan werken, maar ik had daar nog geen handen en voeten aan kunnen geven. Ik heb de PABO gedaan, maar ben na het behalen van mijn propedeuse gestopt omdat het lesgeven me minder lag. Uiteindelijk ben ik blijven hangen in de supermarkt waar ik al vanaf mijn 16e werkte. Toen ik zelf moeder werd, merkte ik dat ik de ontwikkeling van kinderen echt heel interessant vindt en ook het lesgeven trok me weer aan. Toen heb ik een poosje de deeltijdpabo gedaan, maar dat was lastig te combineren met mijn dochter, het huishouden en mijn werk. Mijn dochter ging altijd al naar een gastouder, ook via DOL FIJN. Via deze gastouder kwam ik erachter dat er veel vraag was naar nieuwe gastouders. Het leek me de ideale combinatie om met kinderen te werken en ook thuis te zijn met mijn eigen kinderen.’

Welke stappen heb je vervolgens genomen?

‘Toen ik wist dat ik gastouder wilde worden hebben we ervoor gekozen om eerst voor een tweede kindje te gaan. Dan heb ik als gastouder geen onderbreking tijdens mijn zwangerschap, dat leek me niet zo praktisch. Momenteel zijn onze kinderen 3,5 jaar en 4 maanden. Zodra ik zwanger was van de tweede heb ik me gelijk ingeschreven voor de opleiding, de Diplomaroute Gastouder bij ROC Rivor. Deze opleiding had ik gekozen op advies van mijn bemiddelingsmedewerker van DOL FIJN.’

Hoelang duurde de opleiding tot gastouder?

‘Het waren eigenlijk maar een paar toetsen en één praktijkexamen, maar dat was uiteindelijk uitgesmeerd over 9 maanden. Het duurde iets langer dan vooraf gedacht, daarom heb ik het praktijkexamen na mijn verlof gedaan. Om dat met een hoogzwangere buik te doen was iets teveel.’

Hoe is de opleiding je bevallen?

‘Ik moest één theorietoets maken, dat vond ik het lastigst. Verder was het heel goed te doen, het is gebaseerd op de praktijkervaring die je al hebt. Met de toets moet je bewijzen dat je die kennis al hebt. Ook moet je standaard examens van Nederlands en rekenen maken, maar die waren makkelijk te halen. Daarnaast is er een praktijkexamen, dat is heel uitgebreid. Ik had geregeld dat er wat kinderen bij mij thuis waren en dan komt er iemand langs van de opleiding. Vervolgens heb ik een paar activiteiten met de kinderen gedaan. Tijdens het examen toetsen ze ook of je de opvangruimte kan schoonmaken, dus ik mocht tijdens het examen mijn eigen keuken schoonmaken, dat was ideaal, haha. Daarnaast voerden we nog een afsluitend gesprek.’

Elke nieuwe gastouder wordt gecontroleerd door de GGD. Kan je wat meer over de controle bij jou vertellen?

‘Vooraf dacht ik dat het wel meeviel, ik heb al kinderen dus alles in huis was al veilig leek me. Toen ik vooraf met de bemiddelingsmedewerker van DOL FIJN een rondje door het huis liep begreep ik dat nog wel wat dingen moest doen. Ik moest bijvoorbeeld veiligheidsfolie op de tussendeuren plakken, omdat deze enkelglas hebben. Ook had mijn traphekje teveel ruimte tussen de spijlen, daar moest ik een oplossing voor bedenken. Toen de GGD vervolgens kwam waren ze al snel tevreden, ik had alleen de rookmelders niet helemaal op de juiste plekken. Ze gaf aan dat ik daar nog even naar moest kijken, dan was het allemaal in orde.

Vooraf hebben we onder andere het protocol over kindermishandeling doorgenomen en stelde ze vragen als hoeveel kinderen ik ging opvangen. Ze wilden vooral weten dat ik wist waar ik mee bezig was, kreeg ik de indruk. Het was een heel vriendelijke vrouw en ze was heel begripvol.’

Mag je na de controle van de GGD gelijk beginnen?

‘Voor mij was het de eerste controle, daarom moest er nog een registratie bij het LRK (Landelijk Register Kinderopvang) aangevraagd worden. Na ongeveer twee weken is dat ook geregeld en mag ik officieel aan de slag.’

En vanaf september is dat dus zover. Hoeveel dagen ga je werken en zit je al vol op deze dagen?
‘Vanaf september ga ik 4 dagen werken als gastouder en nog één dag in mijn oude functie bij de supermarkt. Vanaf november stop ik bij de supermarkt en ga ik 5 dagen werken als gastouder. De bezetting wisselt per dag. De ene dag heb ik 1 kindje en de andere dag 3. Ik heb zelf 2 kinderen onder de 4 jaar en mag dus 3 extra kinderen onder de 4 opvangen. Ook mag er nog één BSO kindje bij. Omdat ik 5 dagen werk vind ik het wel fijn om niet elke dag helemaal vol te zitten.’

Fijn dat er vanaf de start al voldoende kinderen zijn. Wat heb je gedaan aan naamsbekendheid?
‘Veel ouders hebben mij eigenlijk gevonden. Al in januari heb ik via Facebook een pagina aangemaakt en een website gemaakt, waarop staat wie ik ben en wat voor visie ik heb. Zo weten ouders wat ze kunnen verwachten. Er staan ook filmpjes op, waar ik veel positieve reacties op kreeg. Dit zijn oude filmpjes van activiteiten die ik met mijn dochtertje doe. We gaan daar bijvoorbeeld wortels uit de moestuin halen of kleuren sorteren.

In eerste instantie is het veel via mond-op-mond-reclame gegaan. Zo zijn er via een buurvrouw drie verschillende gezinnen aangemeld. Verder namen mensen via Facebook en de website contact op.’

Vang je kinderen van een bepaalde leeftijd op?

‘Er is één BSO (Buitenschoolse Opvang) kindje, de andere kinderen zijn tussen de 0 en 4 jaar. Het BSO kindje zit op dezelfde school als waar mijn dochter straks naartoe gaat.’

Van hoeveel verschillende gezinnen ga je kinderen opvangen?

‘De kinderen komen uit 7 verschillende gezinnen. Vrijwel alle kinderen komen vooraf een keertje proefdraaien om te wennen aan mij en de locatie. Van de meeste gezinnen gaat het om maar één of twee dagen opvang per week. Niet alle dagen zitten helemaal vol, maar het is prima om het een keer een dag wat rustiger te hebben.’

Heb je bewust gekozen voor 5 dagen werken?

‘Ja, enerzijds wel, anderzijds denk ik, oeh, het is toch wel veel. Onze huidige gastouder werkt 5 dagen en ik heb die flexibiliteit altijd als heel positief ervaren. Dat wilde ik zelf ook graag aanbieden. Ook wilde ik als startende gastouder zorgen dat ik daarin flexibel ben zodat ik zo gemakkelijk mogelijk zo veel mogelijk opvang kan krijgen. Zodat ik vanaf het begin rond kan komen.’

Zie je op tegen de 5 dagen werken?

‘Sommige dagen zijn wel druk en dan zal ik aan het begin even mijn draai moeten vinden. Maar ik heb ook heel veel zin om iets voor mezelf te gaan doen en om met kinderen te gaan werken.’

Heb je contact gehad met andere gastouders?

‘Vooral met de gastouder waar mijn dochter nu komt. Ook ken ik iemand die gastouder is geweest. Ik vind het fijn om dan bij iemand terecht te kunnen als ik vragen heb. Ook aan de bemiddelingsmedewerker van DOL FIJN heb ik vragen gesteld. Dat ging vooral over praktische en financiële zaken, zoals hoe het werkt met de belasting.’

Heb je tips voor andere startende gastouders?

‘Het aanmaken van een website en Facebookpagina en daar filmpjes op plaatsen. Ik heb op de filmpjes echt heel enthousiaste reacties gehad. Je kan hierin laten zien wat voor persoon je bent en wat ouders kunnen verwachten. Zo kunnen ouders in mijn filmpjes zien dat ik veel aandacht besteed aan de ontwikkeling van de kinderen.’

GASTOU is blij om Marissa te mogen verwelkomen als nieuwe gastouder en wensen haar veel plezier bij deze nieuwe uitdaging! Wist je dat we altijd op zoek zijn naar nieuwe gastouders? Lees voor meer informatie verder op onze website of bel naar 06 – 11 491 491.

Jouw kind, bij een liefdevolle gastouder, gewoon zoals thuis

GASTOU gastouderopvang is altijd maatwerk, afgestemd op jouw wensen als ouder en op de behoefte van je kind. Er is veel individuele aandacht voor jouw kind bij de gastouder. Je kind kan samen spelen en de wereld ontdekken in een veilige, kleine groep. Iedere dag hetzelfde gezicht in een huiselijke omgeving, gewoon zoals thuis. GASTOU.nl

Waarom gastouderopvang GASTOU?

Rust een aandacht

Maximaal 2 baby’s tegelijkertijd

Vast persoon voor de opvang

Persoonlijk en huiselijk

GASTOU in Midden Nederland

GASTOU is werkzaam in: o.a.Barneveld, Nijkerk, Veenendaal, Woudenberg, Renswoude, Scherpenzeel, Hoevelaken, Voorthuizen, Stroe, Maarn, Maarsbergen, Overberg, Lunteren, Harskamp en Kootwijkerbroek

Meer nieuws uit onze organisatie