Je kan het gastouderschap zelf vormgeven

18 maart 2021

Eén van de leukste dingen van het gastouderschap? Dat je het zo kan vormgeven als je zelf wilt. Het kan allemaal: veel knutselen met de kinderen, lekker naar buiten of veel muziek maken. Vooral dat laatste is bij Gerlinda (29) in Nijkerk volop aan de orde. Daar zingt Gerlinda niet alleen de hele dag door liedjes, maar worden ook geregeld de muziekinstrumenten erbij gepakt. En natuurlijk ondernemen de kinderen met deze gastouder nog veel meer andere leuke activiteiten.

Na een vroegere stage bij een gastouder heeft Gerlinda altijd geweten dat ze ooit gastouder wilde worden. Toen ze vier jaar geleden ging trouwen, was dit het perfecte moment om te beginnen als gastouder. Bij het verbouwen van hun huis kon direct alles in orde worden gemaakt en zodoende begon Gerlinda één week na haar bruiloft met het werken als gastouder. Met de pedagogische opleiding niveau 3 die ze gevolgd heeft kon ze gelijk van start.

Gerlinda werkt 4 dagen per week en vangt op deze dagen kinderen op in de leeftijd van 0 tot 4 jaar. Het is lastig meerdere kinderen met de auto naar verschillende scholen te brengen, daarom heeft ze voor deze leeftijd gekozen. Ze vangt op haar werkdagen 4 kinderen op, daarnaast heeft ze zelf een dochter van 1 jaar.

Hoe ging het starten als gastouder?

‘Veel mensen hoorden via via dat ik ging beginnen als gastouder. Ik begon met 2 baby’s en zat binnen een paar maanden helemaal vol. Nu gaan de eerste alweer naar school. Ik heb hun hele ontwikkeling van 0 tot 4 jaar meegemaakt, erg leuk!’

Hoe ziet een dag met de kinderen eruit?

‘Als de kinderen binnen komen, gaan ze eerst spelen. Voordat we rond 9 uur fruit gaan eten zingen we eerst een liedje. Aan tafel kletsen we over wat ze de afgelopen dagen hebben gedaan. Elk kind heeft een boekje waar ik dagelijks in schrijf. De ouders schrijven geregeld een verhaaltje terug, alhoewel dat in de loop van de tijd vaak minder wordt. In de winter is er extra tijd om te knutselen, in de zomer zijn we elke dag lekker veel buiten. Maar ook dan maken we knutselwerkjes. Voor de verjaardagen van ouders of opa’s en oma’s maak ik ook altijd iets. Verder zorg ik dat alle kinderen ook regelmatig ook één op één aandacht krijgen, bijvoorbeeld door met één kindje te knutselen of een andere activiteit te doen.’

Je maakt ook veel muziek met de kinderen. Wat voor instrumenten heb je daarvoor in huis?

‘Eigenlijk ben ik de hele dag door liedjes aan het zingen. Daardoor kennen de kinderen ook veel liedjes. Ik krijg geregeld van ouders de vraag hoe een bepaald liedje gaat, omdat de kinderen het thuis zingen. Dat is altijd erg leuk om te horen.

Vaak pak ik mijn gitaar erbij, soms doen we het ook zonder. Ik heb een grote verzameling muziekinstrumenten, waar ze allemaal wat uit mogen kiezen. Denk aan trommels, sambaballen, etc. Ook een kindje van 7 maanden geef ik bijvoorbeeld een kleine sambabal, dan hebben ze ook wat vast en kunnen ze een beetje meedoen. Alhoewel ze het op die leeftijd vooral leuk vinden om te kijken naar de andere kinderen.’

Zijn er al veel wisselingen van kinderen geweest en hoe vind je dit?

‘Eigenlijk heb ik nog maar weinig kinderen gehad die weggingen. Bijna alle kinderen heb ik vanaf baby af aan meegemaakt en nu komen de broertjes en zusjes ook bij me. Het afscheid is wel lastig, maar je bereidt je erop voor en maakt echt een feest van de laatste dag. Vaak kom ik iemand nog wel tegen in het dagelijks leven of hebben we een keer app contact over hoe het gaat op school. Zo blijf je toch een beetje op de hoogte

Wat vind je de leukste dingen van het gastouder zijn?

‘Het is het thuis wat je kunt bieden aan de kinderen. In het verleden heb ik stage gelopen bij verschillende kinderdagverblijven. Niets ten nadele van een kinderdagverblijf, maar ik vond dat persoonlijk wat meer fabrieksmatig. Kinderen moeten meer en er zijn vaste thema’s waar je je aan moet houden. Verder hebben de kinderen bij een gastouder één vast gezicht en zijn de groepjes niet te groot.

Vanwege gezondheidsproblemen is thuis werken voor mij net wat makkelijker, omdat ik meer rust kan pakken tussendoor. Dan gaan we bijvoorbeeld even een boekje lezen op de bank. Van jongs af aan wilde ik met kinderen werken en het gastouderschap sluit heel goed aan bij wat ik leuk vindt. Geen regeltjes en systemen waar je je aan moet houden, maar gewoon zelf over je dagindeling beslissen: wanneer je gaat knutselen en wanneer je naar buiten gaat. Ik hoop dat het me gegeven is om nog vele jaren als gastouder te kunnen werken!

Merk je verschil tussen de kinderen bij jou en op het kinderdagverblijf?

‘Ja, de kinderen hier zijn wat vrijer. Ze bouwen ook meer een band met elkaar op, ondanks dat ze nog klein zijn. Dat komt waarschijnlijk ook omdat het kleine groepjes zijn, ze zijn echt heel hecht samen. Het is heel leuk om te zien hoe ze samen spelen.

Van de ouders hoor ik dat ze gastouders wat kleinschaliger en huiselijker vinden. Mensen willen graag een huiselijke omgeving voor hun kind.

Ik moet best wel vaak ‘nee’ verkopen, er komen geregeld mensen via via bij me. Ik stuur ze door naar DOL FIJN of naar andere gastouders, maar het is natuurlijk wel leuk dat er zulke positieve feedback wordt gegeven door de ouders.’

Hoe beschrijf je jezelf als gastouder?

‘Tegenover ouders heb ik het niet echt over mezelf, maar vooral over mijn werk. Ouders vinden het leuk dat ik zo overtuigend en enthousiast ben. Ik zie mijn werk ook niet als werk, ik vind het heel erg leuk om te doen. Elke werkdag denk ik: “We mogen weer, ze komen vandaag weer”, in plaats van “we moeten vandaag weer”.’

Je hebt zelf sinds ruim een jaar ook een dochtertje, hoe bevalt dit? Zijn de kinderen toen tijdelijk door een andere gastouder opgevangen?

‘Tijdens het zwangerschapsverlof zijn alle kindjes ondergebracht bij andere gastouders van GASTOU, dat werd allemaal door hun geregeld.

Het ging vanaf het begin eigenlijk gelijk heel goed. Er was net één kindje wat eraf ging, dus er was plek vrij voor mijn dochtertje. Daarbij is mijn dochter vanaf baby aan al heel makkelijk, ze speelt heerlijk met de andere kinderen. Op mijn vrije dagen vindt ze het wel fijn dat ze mij voor zichzelf heeft, ik zorg ook dat ze dan veel één op één aandacht krijgt. Elke avond ben ik natuurlijk ook veel met haar bezig. Ze groeit erin op en is het ook gewoon gewend.’

Spreek je weleens mensen die twijfelen gastouder te worden?

‘Soms spreek ik wel mensen die het lastig lijkt om hun huis zo open te stellen. Het is toch je huis en ze zijn bang dat werk en privé dan in elkaar overlopen. Persoonlijk kan ik dat goed loslaten. Ik ruim ’s avonds alles op en zit dan niet meer in mijn werk.

Omdat ik zo geniet van mijn werk, ben ik natuurlijk heel enthousiast als mensen ook gastouder willen worden. Het is zo fijn de kinderen een thuis te kunnen bieden, gastouder zijn is geweldig werk!’

Gerlinda vangt met veel plezier kinderen op en hoopt dit nog vele jaren te mogen doen. Bij GASTOU hopen we dat natuurlijk met Gerlinda mee! Interesse in het gastouderschap? Of gun je jouw kind de fijne huiselijkheid van een gastouder? We helpen je bij GASTOU graag verder, kijk rond op de website of neem contact met ons op!

Jouw kind, bij een liefdevolle gastouder, gewoon zoals thuis

GASTOU gastouderopvang is altijd maatwerk, afgestemd op jouw wensen als ouder en op de behoefte van je kind. Er is veel individuele aandacht voor jouw kind bij de gastouder. Je kind kan samen spelen en de wereld ontdekken in een veilige, kleine groep. Iedere dag hetzelfde gezicht in een huiselijke omgeving, gewoon zoals thuis. GASTOU.nl

Waarom gastouderopvang GASTOU?

Rust een aandacht

Maximaal 2 baby’s tegelijkertijd

Vast persoon voor de opvang

Persoonlijk en huiselijk

GASTOU in Midden Nederland en breidt uit naar Noord Nederland

GASTOU is werkzaam in: o.a. Barneveld, Nijkerk, Veenendaal, Woudenberg, Renswoude, Scherpenzeel, Hoevelaken, Voorthuizen, Stroe, Maarn, Maarsbergen, Overberg, Lunteren, Harskamp en Kootwijkerbroek.

En met de uitbreiding per 1 augustus ook in de regio Lelystad, Ermelo, Harderwijk, Nunspeet, Elburg, Kampen, Genemuiden, Ommen en Hardenberg. 

 

Meer nieuws uit onze organisatie