Ik besloot om zelf gastouder te worden!

19 oktober 2021

Marika Dam

Geen geschikte gastouder kunnen vinden, het overkwam Marika. Ze is moeder van een dochter van 8 jaar en twee jongens van 5 jaar. Daarom besloot ze om maar zelf gastouder te worden! We vragen haar hoe dat is gegaan en hoe ze het gastouderschap ervaart.

Het lukte niet om een passende gastouder te vinden voor jouw kinderen. Kan je daar wat meer over vertellen?
‘Mijn dochter is nooit naar de opvang geweest, die werd binnen de familie opgevangen. Mijn zoontjes gingen vanaf dat ze baby waren wel naar een kinderdagdagverblijf. Maar na 1,5 jaar huilden ze nog steeds elke keer, zelfs als ik maar in de buurt kwam van het kinderdagverblijf. Toen dacht ik, ik zoek een gastouder aan huis. Het is namelijk lastig om 3 kinderen ergens te plaatsen, er zijn niet veel gastouders met zoveel plek. De bemiddelingsmedewerker die ik toen sprak zei gelijk al: “waarom word je zelf niet gastouder?” Maar ik wist niet of ik het leuk zou vinden.

Vervolgens heb ik een gesprek gehad met 2 gastouders die aan huis konden komen, maar bij allebei had ik geen goed gevoel. Ik had niet echt een klik en dacht niet dat het een goede match zou zijn met mijn intensieve tweeling.’

Na een gesprek met de bemiddelingsmedewerker besloot Marika om toch zelf gastouder te worden en volgde de opleiding.
‘De reden dat ik toch zelf gastouder ben geworden: het is het mooist te combineren met mijn eigen kinderen. Ik hoefde ze niet meer weg te brengen, wat ze ook echt niet wilden. En daarbij kan ik hiermee toch financieel mijn steentje bijdragen thuis.

Ik wist niet of het wat voor mij zou zijn, de hele dag tussen de kinderen. Maar stel dat ik het niet leuk had gevonden, dan ben ik nog jong genoeg om iets anders te gaan doen. En het is sowieso heel fijn dat ik de eerste jaren van mijn kinderen zoveel mogelijk zelf mee kan maken.

Ik heb 4 maanden over de opleiding gedaan, in plaats van de 9 maanden die er voor staat. De opleiding zelf viel heel erg mee, het is vooral het inplannen van de toetsen en activiteiten. Na die 4 maanden moest ik nog goedgekeurd worden door de GGD. Uiteindelijk ben ik na 8 maanden begonnen als gastouder. Ik ben nu 3 jaar gastouder, mijn jongens waren 2,5 jaar toen ik startte.’

Hoeveel dagen werk je als gastouder?
‘Ik werk 4 dagen als gastouder. In het begin werkte ik ook wel 6 dagen. Ik werk ook op zaterdag, dan vang ik een kind op waarvan de ouders in de horeca werken. Ik vind het prima om op zaterdag te werken, ik ben toch al gebonden aan huis omdat ik zelf ook jonge kinderen heb. Dat kindje gaat ook gewoon mee als we verjaardagen hebben, dat hebben we zo met de ouders afgesproken.

Omdat mijn eigen kinderen nu ouder zijn, ben ik iets minder gaan werken. De dagen dat ik kinderen opvang, kunnen ze namelijk niet met een vriendje spelen. Op de dagen dat ik vrij ben, kunnen ze wel gewoon vriendjes mee naar huis nemen.’

Wat voor gastouder ben je?
‘Ik ben een actieve gastouder die veel doet met de kinderen. Ook in het gesprek met de ouders geef ik al aan dat ik wel naar school moet, naar sporten en zwemmen etc. Mensen die een gastouder voor de rust zoeken, gaan naar een andere gastouder. Maar die komen ook niet bij mij op gesprek, dat doet de bemiddelingsmedewerker altijd heel goed.

In het begin kreeg ik alleen maar jongens in de opvang, omdat de bemiddelingsmedewerker tegen alle ouders zei: “ik heb nu zo’n leuke opvang, daar kunnen ze lekker hun energie kwijt!” Er is ook een jongetje gekomen die bij een andere gastouder lastig was. Bij mij kan hij lekker zijn ei kwijt en is helemaal niet lastig. Hij houd ook van lichamelijk contact, dan zeg ik: “kom maar even met mij stoeien, in plaats van met de andere kinderen.”

Ze lopen bij mij continu van binnen naar buiten, de deuren staan bijna altijd open. Ik ben 3 jaar gastouder en heb al 5 kinderen leren fietsen zonder zijwielen. Ik vind dat veel leuker dan een werkje maken. Ik ga liever met ze op de trampoline koprollen oefenen. Werkjes maken kunnen ze straks nog 8 jaar op de basisschool.

Er mag bij mij veel en ik zit er niet continu bovenop. Doet een kind zichzelf of een ander pijn, dan mag het niet. Zijn ze gewoon aan het ontdekken, dan laat ik ze lekker gaan. Het zijn nog maar kinderen. Ik ben daar heel makkelijk in. Bij negatief gedrag leid ik ze af, wat heel goed werkt.’

Was gastouder een beroep wat altijd al je interesse heeft gehad?
‘Mijn moeder zei altijd al: jij moet wat met kinderen gaan doen. Maar ik was een behoorlijke puber en ging daar dus vol tegenin. Het mooie is dat ik zelf ook nog een beetje kind ben. Ik houd ervan om lekker gek te doen.

Ik heb ook veel kinderen en pubers paardrijles gegeven, wat ik erg leuk vond. Of ik dit over 10 jaar nog doe weet ik niet, werken in de jeugdzorg of het opvangen van kinderen met een extra hulpvraag spreekt me ook erg aan. Maar voor nu vind ik dit nog heerlijk werk. Er is hier zoveel liefde in huis!’

Kan je altijd makkelijk kinderen vinden om op te vangen?
‘Ja, dat gaat altijd wel goed. Alleen afgelopen voorjaar was het even rustig, maar dat kwam omdat ouders wat terughoudend waren door corona. Er komen nu 2 nieuwe baby’s bij en dan ben ik weer helemaal vol. Het maakt mij ook niet uit of ik vol zit, ik maak geen reclame als het een poosje rustiger is.

Op maandag zit ik bijvoorbeeld helemaal vol. Tijdens schooltijd vang ik 5 kinderen op. Op het schoolplein worden 3 kinderen door hun ouders weer meegenomen en neem ik mijn eigen kinderen mee naar huis. Op papier is het dan een heel gepuzzel, maar het is goed te doen.’

Vind je 4 of zelfs 6 dagen werken nooit teveel?
‘Als ik ga werken op kantoor ben ik er ook niet voor mijn kinderen. Er is altijd vermaak voor ze, ook in onze straat zijn heel veel kinderen. Ik breng mijn kinderen altijd zelf naar sport en school. Uit school drinken we wat en vraag ik hoe hun dag was. Daarna gaan ze toch hun eigen gang.

Het werken zelf ervaar ik ook niet als zwaar. Ik heb een goede filter, ze kunnen het hele huis afbreken, ik hoor het niet, haha. Ik kan er goed tegen, heb veel energie en ben niet moe aan het eind van de dag.’

De kinderen van Marika vinden het alle drie heel erg leuk dat ze gastouder is.
‘Ze zijn dol op de kinderen, elke dag vragen ze: ‘Wie komt er vandaag?!’ Mijn dochter wilt zelf ook al gastouder worden. Zelfs voor een luier verschonen draait ze haar hand niet om. Mijn kinderen vinden het altijd gezellig. Daar heb ik echt geluk mee.’

Wat zou je willen zeggen tegen mensen die overwegen zelf gastouder te worden?
‘Zeker als je thuis kleine kinderen hebt is het hartstikke leuk. Je krijgt zoveel mee van je eigen kinderen. Je hoeft niet vroeg de deur uit en je kinderen weg te brengen. En je kan het ook gewoon 1 dag doen, je kan er helemaal je eigen invulling aan geven. Niemand zegt dat je het 4 dagen moet doen.

Ik vind gastouder echt een heerlijk beroep, ik kan niet zo goed werken met een baas boven me. Ik bedenk me dinsdagochtend dat ik naar het kabouterbos wil en hoef dan aan niemand verantwoording af te leggen. Heerlijk om dan lekker op pad te gaan met een stel kinderen.

Ook denken veel mensen dat je je hele huis moet verbouwen, maar dat valt erg mee. Natuurlijk moeten stopcontacten en snoertjes aan de kant. Maar dat soort dingen doe je toch al als je kinderen hebt. Als je twijfelt zou ik altijd zeggen: doen!’

Jouw kind, bij een liefdevolle gastouder, gewoon zoals thuis

GASTOU gastouderopvang is altijd maatwerk, afgestemd op jouw wensen als ouder en op de behoefte van je kind. Er is veel individuele aandacht voor jouw kind bij de gastouder. Je kind kan samen spelen en de wereld ontdekken in een veilige, kleine groep. Iedere dag hetzelfde gezicht in een huiselijke omgeving, gewoon zoals thuis. GASTOU.nl

Waarom gastouderopvang GASTOU?

Rust een aandacht

Maximaal 2 baby’s tegelijkertijd

Vast persoon voor de opvang

Persoonlijk en huiselijk

GASTOU in Midden Nederland

GASTOU is werkzaam in: o.a.Barneveld, Nijkerk, Veenendaal, Woudenberg, Renswoude, Scherpenzeel, Hoevelaken, Voorthuizen, Stroe, Maarn, Maarsbergen, Overberg, Lunteren, Harskamp en Kootwijkerbroek

Meer nieuws uit onze organisatie