Mariska uit Woudenberg over het gastouderschap

15 juli 2021

Gastouder aan huis, het is een aparte tak van het gastouderschap. Bijvoorbeeld omdat je ‘als gastouder aan huis onderdeel bent van het gezin,’ aldus gastouder Mariska (34) uit Woudenberg. Zij werkt sinds enkele jaren als gastouder aan huis bij twee gezinnen in Woudenberg. We gaan met haar in gesprek over wat het gastouder zijn zo leuk maakt en hoe ze ondanks haar chronische vermoeidheid toch als gastouder kan werken.

“Sinds 3 jaar woon ik in Woudenberg. Daarvoor woonde ik in Leusden en werkte in Amersfoort bij 2 gezinnen. Na mijn verhuizing naar Woudenberg ben ik nog één jaar bij een gezin in Amersfoort blijven werken. Nu werk ik bij twee gezinnen in Woudenberg, lekker dichtbij huis. In totaal ben ik nu 6 jaar gastouder.”

Hoe ben je in het gastouderschap gerold?

“Ik ben chronisch vermoeid en voor meer dan 50% afgekeurd. Eerst heb ik een tijd vrijwilligerswerk gedaan, waarna ik ging kijken wat ik met mijn diploma (Helpende Zorg) nog meer kon doen. Toen kwam ik bij het gastouderschap uit. Bij de naschoolse opvang heb ik genoeg tijd om uit te rusten, omdat ik alleen de middagen werk. Het leek me een goede combinatie. Via Internet vond ik mijn eerste gezin en daar heb ik 4 jaar gewerkt. Dat beviel me heel goed. In Amersfoort heb ik nog enkele gezinnen gehad en nu heb ik via mijn netwerk twee leuke gezinnen in Woudenberg gevonden.”

Hoeveel dagen werk je als gastouder aan huis?

“Vanaf afgelopen januari werk ik in twee gezinnen, bij allebei twee middagen. Je wilt ook een band opbouwen met de kinderen. Eén dag per week vind ik daarvoor net te weinig, twee dagen is precies goed.”

Heb je ook overwogen om als gastouder bij jou thuis te worden?

“Nee, vanaf het begin heb ik ervoor gekozen om gastouder aan huis te worden. Ik vind het fijn dat mijn thuisplek niet ook mijn werkplek is. Omdat ik naschoolse opvang doe heb ik maar één gezin per dag en voor de kinderen is het fijn om thuis te zijn. Ik heb er nooit over nagedacht om dat bij mij thuis te doen.”

Hoe is het werken als gastouder in combinatie met je chronische vermoeidheid?

“Voor ik als gastouder begon heb ik een paar jaar niet gewerkt. Het was dus ook even spannend om weer te beginnen, maar ik werk inmiddels alweer 6 jaar en dat gaat helemaal goed. En ook al voel ik me een dag heel moe, ik weet dat het maar een paar uurtjes is. Ik ben ook niet de hele dag aan het rondrennen, het zijn allemaal wat oudere kinderen – op één baby na.

Soms werk ik hele dagen, bijvoorbeeld in de vakantie of tijdens studiedagen. Dan ben ik naar de kinderen gewoon eerlijk als ik in de ochtend nog moe ben. Als ze dan ‘s morgens een spelletje willen doen zeg ik, joh, ik ben nu nog moe, dat doen we vanmiddag. Dat is ook het voordeel van wat oudere kinderen.”

Is er weleens een mindere klik met een gezin?

“Vooraf maak ik altijd kennis en dan wil ik ook de kinderen zien. Soms begin je bij een gezin en dan merk je dat het niet helemaal loopt. Dat kan aan verschillende dingen liggen, bijvoorbeeld het contact met de ouders. Het is anders dan als je kinderen bij jou thuis opvangt. Je bent in hun huis en ik vind de relatie met de ouders ook echt belangrijk. Ik kook ook en eet bijna altijd mee met het gezin, daarom is het belangrijk dat het gewoon goed voelt. Je bent wel echt een deel van het gezin op die bepaalde dagen.”

Je bent echt onderdeel van een gezin. Als je bijvoorbeeld 4 jaar werkt bij een gezin, vind je het dan niet lastig om afscheid te nemen?

“Je groeit er wel naartoe, je weet dat het gaat stoppen op een bepaald moment. Maar met het gezin waar ik 4 jaar heb gewerkt heb ik nog wel steeds contact, via de app en af en toe ga ik er nog weleens eten. Je maakt echt een tijd deel uit van het gezin, waardoor je veel dingen met ze meemaakt. Als je ergens maar een jaar werkt heb je toch een andere band.”

Wat maakt het zo leuk om gastouder te zijn?

“Ten eerste heb ik altijd veel van kinderen gehouden. Ik vind het heel bijzonder om zo’n deel uit te mogen maken van een gezin. Je hoort er echt bij. Je viert verjaardagen met de kinderen en doet leuke dingen met ze. In de vakantie ga ik bijvoorbeeld ook met ze naar de dierentuin.

Ik vind het heel leuk wat je allemaal kan doen met de kinderen. Toen het zulk lekker weer was ben ik lekker wezen zwemmen. Ik geniet dan intens, vind het heerlijk dat ik dit gewoon voor mijn werk mag doen.

Daarnaast werk ik gewoon graag en wil ik me nuttig voelen. Ik vind het fijn om een ritme te hebben in mijn dag. Voor mij is dit de ideale combinatie. Omdat ik alleen buitenschoolse opvang doe, krijg ik genoeg rust en kan ik toch werken. Verder voel ik me heel gewaardeerd, ouders vinden het fijn wat ik doe. Ze vinden het ook heel luxe dat het eten klaar staat als ze thuiskomen.”

Zijn er minder leuke kanten aan gastouder zijn?

“Wat een uitdaging kan zijn is dat de kinderen je nog niet zo goed kennen in het begin. Als één van de ouders dan thuiswerkt door Corona, rennen ze sneller naar papa en mama als ze het niet mee eens zijn met wat ik zeg. Dat gaat als je er langer werkt steeds beter. Ook moest de baby aan het begin wennen dat haar moeder er niet was en huilde veel. Dat was erg pittig, maar het gaat nu gelukkig hartstikke goed.”

Mariska heeft gemerkt dat er veel verschil is tussen verschillende gastouderbureaus.

Eén Woudenbergs gezin zat eerst bij een ander gastouderbureau. “Als gastouder heb je geen andere collega’s. Als je dan begint bij een nieuw gezin is het erg fijn als er iemand aan je vraagt hoe het gaat en of ze je ergens mee kunnen helpen. Dat was bij dat bureau niet het geval, ik voelde me totaal niet gezien. Ook het gezin was niet tevreden over de dienstverlening, waardoor ze wilden overstappen naar GASTOU. In Coronatijd krijg je regelmatig een mailtje vanuit GASTOU hoe het gaat en ze wensen je bijvoorbeeld fijne Paasdagen. Het is maar een kleine moeite, maar het is heel fijn om je zo gezien te voelen. Ook als ik een vraag heb, nemen ze me altijd serieus.”

Heb je nog aanvullingen voor mensen die gastouder (aan huis) willen worden?

“Het is natuurlijk belangrijk dat je het echt leuk vindt. Als je zelf geen kinderen hebt is het heel leuk om deel uit te maken van een gezin. Het is heel anders dan bij jou thuis kinderen ontvangen. Ik doe het ook niet als ik weet dat het voor maar een jaar is. Het kost tijd en energie om aan elkaar te wennen en ik vind het zonde als dat maar voor één jaar is. Ik wil wel denken ‘ik kan hier zeker wel 3 jaar blijven’. Je investeert erin en hoort er echt helemaal bij. Die ouders waarderen het zo en zijn blij met je en de kinderen vinden het heel fijn. Ik voel me gewaardeerd en vind het echt heel leuk om gastouder te zijn.”

Wil jij ook gastouder (aan huis) worden? Of hebben jullie interesse om jullie kinderen door een gastouder te laten opvangen? Neem een kijkje op de website of bel ons op 06 – 11 491 491.

Jouw kind, bij een liefdevolle gastouder, gewoon zoals thuis

GASTOU gastouderopvang is altijd maatwerk, afgestemd op jouw wensen als ouder en op de behoefte van je kind. Er is veel individuele aandacht voor jouw kind bij de gastouder. Je kind kan samen spelen en de wereld ontdekken in een veilige, kleine groep. Iedere dag hetzelfde gezicht in een huiselijke omgeving, gewoon zoals thuis. GASTOU.nl

Waarom gastouderopvang GASTOU?

Rust een aandacht

Maximaal 2 baby’s tegelijkertijd

Vast persoon voor de opvang

Persoonlijk en huiselijk

GASTOU in Midden Nederland

GASTOU is werkzaam in: o.a.Barneveld, Nijkerk, Veenendaal, Woudenberg, Renswoude, Scherpenzeel, Hoevelaken, Voorthuizen, Stroe, Maarn, Maarsbergen, Overberg, Lunteren, Harskamp en Kootwijkerbroek

Meer nieuws uit onze organisatie