Aukje viert 25-jarig jubileum

22 november 2021

Al 25 jaar is Aukje gastouder! Een prachtig jubileum, waar we met haar over in gesprek gingen. Want hoe was het 25 jaar geleden om gastouder te zijn? Ook hebben we het erover hoe is als gastouder de kostwinner te zijn. Een veelzijdig gesprek!

Aukje-Kok-2.jpg (1)

Allereerst van harte gefeliciteerd met uw 25-jarig jubileum als gastouder! Heeft u het gevierd?

‘Afgelopen voorjaar werd ik 50 en was ik 25 jaar gastouder. Vanwege Corona kon ik het niet vieren, maar mijn familie heeft als verrassing een map vol wandelingen samengesteld. Iedereen, ook de ouders van de kinderen die ik opvang, heeft wandelingen toegestuurd. Erg leuk om zo nieuwe plekken te ontdekken!’

Hoe is het 25 jaar geleden begonnen?

‘Het was toen niet echt een beroep, het was iets wat je als moeder erbij deed. Ik kon geen opvang naar mijn zin vinden en was daarom gestopt met werken. Wel was ik op zoek naar wat invulling van mijn tijd en aanvulling op ons inkomen. Ik werd getipt door iemand: is dat niet wat voor jou? Toen heb ik me ingeschreven en kwam de bemiddelingsmedewerker langs voor een intakegesprek. Na mijn inschrijving in januari was in mei de eerste koppeling. Er was toen veel minder vraag. De meeste moeders werkten niet en anders werd opvang vaak binnen de familie geregeld. Ook was er geen kinderopvangtoeslag.

Gastouderschap was ook niet heel bekend. Als ik vertelde dat ik gastouder was, dachten mensen vaak dat ik pleegouder was en pleegkinderen had.’

Wanneer is dat beeld van gastouders veranderd?

‘Vanaf 2008 kwam er meer vraag en gingen er meer moeders werken. Daarvoor had ik meestal 2 of 3 kinderen. Vanaf die tijd ging ik naar 6 a 7 kinderen per week. Toen ben ik ook begonnen als zelfstandig ondernemer, daar moet je een aantal uren voor werken en een bepaald bedrag voor verdienen. Vanaf 2010 kwamen er regels vanuit de overheid en moest ik ook alsnog een diploma gaan halen. Het leuke was dat het toen een echt beroep werd, dat je echt voor vol wordt aangezien. Ook de ouders zagen het daarvoor meer als een oppas. Vanaf toen ging iedereen er anders tegenaan kijken.’

Nog nieuwe dingen geleerd tijdens het behalen van het diploma?

‘Ik ga altijd wel naar thema-avonden en intervisieavonden toe en was daardoor overal wel van op de hoogte. Wel leerde ik een hoop theorie achter dingen die je op een bepaalde manier doet, maar waar je niet echt over nadenkt. Dat was dan wel interessant.’

Is het qua werk ook nog veranderd sindsdien?

‘De grootste verandering is dat ik 7 jaar geleden ben gescheiden. Nu moest ik zelf kostwinner worden. Ik vroeg me af: kan dat eigenlijk wel, de kost verdienen als gastouder? Ik ben met een aantal gastouders gaan praten die er ook alleen voor staan. De vraag nam toen ook toe en het is goed gelukt. Het heeft mij ook een boost gegeven, daarvoor deed ik het er ook maar een beetje bij.’

De opvattingen over opvoeden zijn de afgelopen 25 jaar erg veranderd. Heeft u dat ook erg gemerkt in het opvangen van de kinderen?

‘De verschillen zitten meer tussen de gezinnen dan dat het vroeger anders was dan nu. Ik heb nu wel 10 gezinnen waarvoor ik kinderen opvang en in elk gezin is de mening over opvoeden weer anders. Het is altijd weer even zoeken als er een nieuw kindje komt. Je moet bij een nieuw kindje ook de ouders leren kennen. Het is belangrijk dat de ouders en ik elkaar goed kennen. Ze vertrouwen mij toch hun kinderen toe, hun kostbaarste bezit. Dat blijft heel bijzonder.’

Er lopen regelmatig stagiaires mee bij Aukje. ‘Zo’n 12 jaar geleden werd ik gebeld door het ROC uit Harderwijk voor een stageplek voor een meisje van 18 voor 3 dagen per week. Dat vond ik erg leuk om te doen. Later heb ik ook de erkenning gekregen om stagiaires te begeleiden. Vaak zijn het tieners die een half jaar een vaste dag per week komen, waardoor ze een goede band opbouwen met de kinderen.

Ik vind het ook heel leuk om met die tieners na te denken wat ze precies willen. Wat gaat goed, wat kan je nog leren? Wat wil je straks gaan doen, waar loop je nog tegenaan? Om daar 1-op-1 met ze over na te denken vind ik heel leuk.’

Wat voor gastouder bent u, veel knutselen of juist veel erop uit?

‘De kinderen spelen hier veel buiten, we hebben veel ruimte achter het huis waar veel speeltoestellen staan. Ik heb ook een bak waar ik groenten en kruiden kweek, zodat ze kunnen zien hoe dat allemaal groeit. Knutselen doen we voornamelijk voor Vader- en Moederdag en als papa of mama jarig is.’

Vind u het lastig afscheid te nemen van de kinderen?

‘Je spreekt mensen nog wel in het dorp of in de kerk, maar het gaat vaak vanzelf over. Als de kinderen het thuis goed hebben, dan is het ook niet erg om afscheid te nemen. Bij gezinnen waar je zorgen om had is het soms wat lastiger. Daar kan ik nog steeds van denken: hoe zou het nu met die en die gaan? Bijvoorbeeld bij sommige alleenstaande moeders. Ik vind dat die het heel zwaar hebben in ons land. Ze moeten volop werken en de kinderen zijn daarom heel veel van huis. Je merkt dan toch dat ze hun moeder missen. Dat is weleens een zorg, maar dat ligt hogerop. Het enige wat ik kan doen is de tijd dat ze hier zijn, goed voor ze zorgen.’

Zijn er bepaalde kinderen die u zijn bijgebleven uit de afgelopen 25 jaar?

‘Ik vind eigenlijk alle kinderen heel leuk. Ik vind het heel leuk om kinderen te leren kennen, te ontdekken waar hun interesses liggen en om dat dan extra aan te bieden. Sommige kinderen zijn heel goed in wiskunde en taal, anderen vinden de natuur weer heel interessant. Soms hebben kinderen veel beweging nodig en moeten ze veel naar buiten, waar ze kunnen rennen, hard fietsen en gillen. Sommige kinderen zijn echt al leiders in de dop en anderen zijn weer veel zorgzamer. Dat vind ik echt heel leuk om te zien.’

Is dat waarom u al 25 jaar gastouder bent?

‘Ik ben ook begonnen omdat het makkelijk te combineren was met mijn eigen kinderen. Maar ik ben het blijven doen sinds de kinderen de deur uit zijn en dat geeft wel wat aan. Ik vind het leuk met de kinderen, om te kijken hoe ze het naar hun zin hebben, hoe ze zich op hun gemak voelen, kijken waar de interesses liggen.

In het verleden schreef ik altijd met veel plezier stukjes over de kinderen en stuurde de ouders dan maandelijks een mail, maar dat kostte teveel tijd. Tegenwoordig maak ik filmpjes die ik de ouders stuur. De filmpjes zijn haast nog leuker, de ouders kunnen het gelijk terugkijken en met het kind bespreken.

Eén keer per maand schrijf ik een nieuwsmail voor alle ouders, daar zet ik ook alle grappige uitspraken in. Ik vind het ook belangrijk, een beetje betrokkenheid. In het verleden vierde ik altijd mijn verjaardag voor alle ouders. Zo leren ze elkaar kennen. De afgelopen jaren kon dat helaas niet met Corona.’

Ben u al 25 jaar bij GASTOU gastouder?

‘Ik ben begonnen via Harlekijn, wat nu GASTOU is geworden. Dat was het regionale gastouderbureau, er mochten toen ook niet meerdere gastouderbureaus actief zijn in dezelfde regio. Na mijn scheiding wilde ik meer kinderen opvangen en heb ik me bij meer bureaus ingeschreven. Momenteel werk ik voor 3 bureaus. Tegenwoordig is de vraag zo groot dat het niet meer nodig is om bij meer bureaus ingeschreven te staan.

Elk bureau heeft z’n eigen identiteit. Ik kan wel zeggen dat GASTOU het beste bureau is waar ik voor werk en waar ik voor heb gewerkt. Mijn bemiddelingsmedewerker Tineke kent mij al jaren en ook de kinderen die ik opvang kent ze. Ze helpen altijd als ik ergens tegenaan loop. Ze kunnen heel persoonlijk zijn en ook als het nodig is heel zakelijk, dat is heel fijn.’

Wat zou u willen zeggen tegen mensen die overwegen zelf gastouder te worden?

‘Tegen mijn stagiaires zeg ik altijd wel dat je ook moet beseffen dat je zelfstandig ondernemer bent. Je moet je administratie bij kunnen houden, je bent niet standaard verzekerd voor ziekte, je bouwt geen pensioen op, kortom: het is anders dan voor een baas werken. Maar verder, met kinderen werken is gewoon heel leuk. En er zitten ook leuke kanten aan het zelfstandig ondernemer zijn, je kunt het doen zoals je zelf wilt en aanpassen aan je gezin. Het geeft een hoop vrijheid.

Verder kan je via het gastouderbureau veel informatie inwinnen.’

Komt er nog een 35 jarig-jubileum?

‘Dat zou maar zo kunnen. Ik heb wel plannen om 4 dagen te gaan werken in plaats van 5. Dus ik neem nu geen nieuwe gezinnen meer aan op de woensdag. Maar ik blijf het ontzettend leuk vinden om met de kinderen te werken!’

Ook bij GASTOU hopen we natuurlijk dat Aukje nog jarenlang met plezier gastouder is! Enthousiast geworden van dit interview? Ontdek of gastouder zijn ook iets voor jou is! Lees verder op de website of neem contact met ons op via 06 – 11 491 491.

Jouw kind, bij een liefdevolle gastouder, gewoon zoals thuis

GASTOU gastouderopvang is altijd maatwerk, afgestemd op jouw wensen als ouder en op de behoefte van je kind. Er is veel individuele aandacht voor jouw kind bij de gastouder. Je kind kan samen spelen en de wereld ontdekken in een veilige, kleine groep. Iedere dag hetzelfde gezicht in een huiselijke omgeving, gewoon zoals thuis. GASTOU.nl

Waarom gastouderopvang GASTOU?

Rust een aandacht

Maximaal 2 baby’s tegelijkertijd

Vast persoon voor de opvang

Persoonlijk en huiselijk

GASTOU in Midden Nederland

GASTOU is werkzaam in: o.a.Barneveld, Nijkerk, Veenendaal, Woudenberg, Renswoude, Scherpenzeel, Hoevelaken, Voorthuizen, Stroe, Maarn, Maarsbergen, Overberg, Lunteren, Harskamp en Kootwijkerbroek

Meer nieuws uit onze organisatie