7 tips van gastouder Gerdina

22 juni 2021

Elke (gast)ouder doet het op zijn of haar eigen manier. Maar soms kan een goede tip je net even verder op weg helpen. We spraken de enthousiaste gastouder Gerdina en hebben uit haar ervaringen 7 leuke tips verzameld. Gerdina is ruim een jaar gastouder en heeft hiermee haar droomberoep gevonden. Ze vond het altijd al leuk met kinderen bezig te zijn, maar twijfelde nog of ze wel geschikt was. Tot haar dochter geboren werd. Dat gaf haar het zetje in de rug: natuurlijk kon ze dit! De kinderen die ze opvangt en hun enthousiaste ouders bevestigen haar dagelijks in deze keuze.

Tip 1. Alles staat of valt met goede communicatie

‘Het spreekt voor zich, maar het blijft belangrijk alles uit te spreken. Ik zeg gewoon alles wat ik denk of zie. Of het nu gaat over te weinig luiers in de luiertas of het gedrag van een kind. Als me iets opvalt bij een kind, overleg ik met de ouders. Herkent de ouder het gedrag en hoe doet het kind dit thuis? Hierdoor kom je veel sneller en makkelijker tot oplossingen. Andersom vind ik het ook fijn dat iemand gewoon zegt waar het op staat.

Zo heb ik al tegen de ouders gezegd dat ik over een jaar mijn dochter naar school moet brengen tijdens de opvangdagen. Dat vinden de ouders prima, maar het is wel belangrijk dat je hier duidelijk over communiceert. Zo weet iedereen waar hij aan toe is.’

Tip 2. Lukt de rechte weg niet? Dan gaan we met een bocht

‘Soms vinden kinderen iets lastig. Geen probleem, dan ga je ze er bij helpen. Ik heb niet bepaalde strategieën die ik hanteer, het verschilt per kind. Kijk naar het kind, praat eventueel met ouders of andere verzorgers en denk erover na. Zelf bouw ik dan verder op mijn gevoel, waardoor het uiteindelijk tóch lukt. Met geduld en creatief denken is altijd een goede oplossing te vinden.’

Tip 3. Maak er een spelletje van

‘In veel situaties helpt het om ergens een spelletje van te maken. Als kinderen het moeilijk vinden om afscheid te nemen van hun ouder(s) bijvoorbeeld. We gaan dan samen kijken of hun moeder of vader al voorbij rijdt in de auto. En zijn ze alsnog verdrietig? Geen probleem, ik heb twee benen, op elk been een kind en knuffelen maar! Ook als ze niet willen eten helpt het om er een spelletje van te maken. Alle kinderen moeten hier eerst een boterham met hartig beleg eten en mogen daarna pas zoet beleg. Daar zijn ze het zelf niet altijd mee eens. Bij een jongen die zijn boterham niet wilde ging ik heel hard juichen toen hij uiteindelijk toch een hapje nam. De andere kinderen werden ook enthousiast en zo eet iedereen met plezier de boterhammen op.’

Tip 4. Grijp elke gelegenheid aan om kinderen te stimuleren

‘Er zijn zoveel momenten waarop je kinderen kan stimuleren. Bijvoorbeeld tijdens het knutselen, eten of buiten spelen. Maak er voor jezelf een sport van om de kinderen spelenderwijs dingen te leren. Stel de kinderen vragen over wat ze aan het maken zijn of wat ze eten. Je kan kleuren benoemen, geluiden van dieren nadoen, de kinderen dingen laten aanwijzen. Juist door van deze dingen een sport te maken is het opvangen van kinderen zo leuk, je blijft hiermee namelijk ook jezelf uitdagen!

Ook leuk is het om in te spelen op allerlei (feest)dagen. Pas was het nationale zaaidag en dan ga ik met de kinderen aan de slag in de tuin. Van echt zaaien is niet veel gekomen, maar ze vonden het geweldig om lekker te rommelen. Ook met Moederdag, verjaardagen en Koningsdag maken we gerelateerde werkjes. Overal is wel iets voor te verzinnen. Heeft iemand geen zin? Dan gaan ze lekker spelen. Maar eigenlijk schuiven ze altijd aan.’

Tip 5. Ieder kind op zijn of haar niveau uitdagen

‘Een ander leuk aspect van het gastouderschap is elk kind op zijn of haar eigen niveau uit te dagen. Elk kind heeft z’n eigen ding en z’n eigen manier van omgang, het is de uitdaging om die te vinden. Natuurlijk heb je verschillen qua leeftijd, waardoor een bepaald werkje voor sommige kinderen nog te moeilijk is. Dan verzin ik voor de jongere kinderen een makkelijkere versie. Zo kan je ieder kind op een passende manier uitdaging bieden.’

Tip 6. Geef er je eigen draai aan

‘Meerdere mensen in mijn omgeving waren of zijn nog steeds gastouder, waardoor ik veel voorbeelden had toen ik begon als gastouder. Het viel me erg op dat iedereen het op zijn eigen manier doet. Dat vind ik extra leuk, dat je je eigen draai eraan mag geven. Zo trek ik met Pasen een Paashaaspak aan en verstop eieren in de tuin. De kinderen vinden het geweldig en ik geniet er ook van.

Ik vind het ook leuk om me te onderscheiden van de rest, dat is ook een deel van het zelf ondernemen. Als gastouder ben je immers een ondernemer. Ik blijf altijd uitdagingen zoeken, anders wordt het ook saai. Alleen spelen en luiers verschonen, dat is niks. En zo kan elke ouder kiezen voor een passende gastouder.’

Tip 7. Het glas is altijd halfvol!

‘De ouders van de kinderen die ik opvang vragen me weleens hoe ik met bepaalde lastige situaties omga. Vaak ga je in zulke gevallen wat negatiever denken. Maar je kan het ook op een positieve manier zien. Bij mij is het glas altijd halfvol in plaats van halfleeg. Als het kind niet wil, dan gaan we kijken wat het wel wil. Zo heeft mijn dochter mijn karakter en is behoorlijk temperamentvol. Dat kan je als iets negatiefs zien, maar ik vind het juist fijn dat ik precies weet hoe ik met haar om moet gaan. Bekijk de dingen van de positieve kant! Dat maakt niet alleen het gastouder zijn, maar het hele leven leuker.’

Met alle verschillende gastouders van GASTOU is er voor elk kind een geschikte plek! Klinkt Gerdina als de ideale gastouder voor jouw kind? Ze woont in Voorthuizen en heeft op de dinsdag nog een plekje vrij. Neem voor meer informatie contact met ons op via 06 – 11 491 491. Natuurlijk kan je ook met ons bellen voor alle andere vragen over gastouders!

Jouw kind, bij een liefdevolle gastouder, gewoon zoals thuis

GASTOU gastouderopvang is altijd maatwerk, afgestemd op jouw wensen als ouder en op de behoefte van je kind. Er is veel individuele aandacht voor jouw kind bij de gastouder. Je kind kan samen spelen en de wereld ontdekken in een veilige, kleine groep. Iedere dag hetzelfde gezicht in een huiselijke omgeving, gewoon zoals thuis. GASTOU.nl

Waarom gastouderopvang GASTOU?

Rust een aandacht

Maximaal 2 baby’s tegelijkertijd

Vast persoon voor de opvang

Persoonlijk en huiselijk

GASTOU in Midden Nederland

GASTOU is werkzaam in: o.a.Barneveld, Nijkerk, Veenendaal, Woudenberg, Renswoude, Scherpenzeel, Hoevelaken, Voorthuizen, Stroe, Maarn, Maarsbergen, Overberg, Lunteren, Harskamp en Kootwijkerbroek

Meer nieuws uit onze organisatie